menu

Oceaanzeilen - Oversteek van Aegina naar Lanzarote (of andersom)

Ons grootste avontuur tot nu toe! Komende winter, van november 2024 tot maart 2025, gaan we een unieke wintertrip maken. En JIJ kan mee! We gaan namelijk een onvergetelijke tocht maken van Griekenland naar de Canarische eilanden.

Op onderstaande pagina zullen we meer toelichten over de heenweg en de terugweg. Waarbij jij dus mee kan als bemanning!

Grofweg gaan we deze wintertrip in 3 stukken opdelen:

  • 1. De heenweg: eind november – eind december 2024
  • 2. Een periode rond de Canarische eilanden: kerst 2024 t/m februari 2025
  • 3. De terugweg: februari 2025

Op deze pagina dus vooral informatie over de overtocht tussen Aegina en Lanzarote, maar mocht je liever ‘gewoon’ een weekje rond de Canarische eilanden zeilen, dan vind je dat op deze pagina!

We gaan dit avontuur in elk geval met Pepe varen, onze eigen Beneteau Oceanis 46.1 uit 2021, met 5 cabines en 3 badkamers.

De heenweg: Aegina naar Lanzarote

Als je het hebt over een ‘once in a lifetime – avontuur’, dan kun je deze reis daar zeker toe rekenen!

Voor de overtocht van Aegina naar Lanzarote, hebben we een trip van 4 weken gepland. Op 20 november gooien we los en we plannen om op 18 december aan te komen op Lanzarote. Voor deze overtocht willen we een crew samenstellen die de gehele 4 weken samen gaat varen. Dit doen we om meerdere redenen. De eerste is dat alles bij zo’n tocht natuurlijk afhankelijk is van de wind en het weer. We willen niet vastgepind op bepaalde data op bepaalde plekken moeten stoppen om crew te wisselen. Daarnaast is het voor de gehele crew heel fijn om een vast team te hebben, waar je op vertrouwt en waarvan je weet wat je aan elkaar hebt. Het is niet wenselijk om hier veel in te wisselen en zo in situaties te komen waar de een nog aan het inslingeren is aan het begin van z’n trip en de ander al een paar weken mee vaart.

Om die reden hebben we er dus voor gekozen om één crew te verzamelen, die de gehele tocht gaat varen. Zo wordt het ook echt een avontuur dat je samen aangaat, als één team met hetzelfde doel: Lanzarote. Een hele bijzondere reis, die maar voor weinig mensen weggelegd is om ooit te maken.

Je zult zien dat het voor een heel bijzondere band ook zorgt aan boord. Je gaat echt met elkaar op avontuur en even helemaal weg van de normale, vertrouwde wereld. Zonder bereik op open zee, dagen lang geen land zien, eindeloze sterrenhemels en alle tijd voor goede gesprekken, zonder ook maar enige afleiding. Iets wat tegenwoordig erg zeldzaam is, maar wat je hier volop zult ervaren.

In het kort

Wat & wanneer?

  • Een echt ‘once in a lifetime – zeilavontuur’, 2500-3000 NM
  • 20 November losgooien op Aegina (18 november aanwezig om te helpen met de voorbereiding)
  • 18 December aankomst op Lanzarote
  • 1 vaste crew, voor de gehele trip
  • Terugweg: eind januari – eind februari (ook 4 weken)

 

In de praktijk: hoe werkt zo'n trip?

Aan boord zitten in elk geval twee mensen van Portokali. Olivier van Holthoon zal de schipper zijn, over hem lees je onderaan de pagina meer. Daarnaast zal er ook een ervaren co-schipper vanuit Portokali aanwezig zijn en er zal dan ook altijd één van deze twee personen wakker zijn. Je bent dus in goede handen, maar je zult ook zeker zelf aan de bak moeten!

Het leven aan boord
Een overtocht is namelijk niet zomaar iets. Je zeilt 24/7 door en je zult veel dagen aaneengesloten onderweg zijn – ook ’s nachts. Dat betekent dus dat we met de hele crew shifts zullen draaien en een strak slaap/wakker-schema aanhouden. Er wordt natuurlijk veel gezeild, maar er komen veel meer taken aan bod. Er moet natuurlijk gegeten worden (dus ook gekookt en afgewassen), navigatie is belangrijk, checkrondjes over de boot (en alles noteren in het logboek), het weer gecheckt, voorraad bijhouden, de boot opgeruimd houden, communicatie via de satelliettelefoon en de planning voor de rest van de tocht in de gaten houden bijvoorbeeld. Er wordt dus verwacht dat iedereen aan boord actief meedoet met alle taken en zo zijn of haar steentje bijdraagt aan het team.

Verschillende stops
We zullen een aantal keer stoppen onderweg, maar weten van tevoren nog niet waar, wanneer en hoe lang dit gaat zijn. Dit is namelijk grotendeels afhankelijk van het weer en de (inhoud van de) boot. We verwachten 2 á 3 keer te stoppen, om boodschappen te kunnen doen, enig onderhoud aan de boot te doen, en ook gewoon even pauze te nemen.

Voor wie is deze reis geschikt?

Eigenlijk kunnen we daar heel kort over zijn: voor iedereen die het ziet zitten om dit avontuur aan te gaan.

Gesprek vooraf
Wel verwachten we van iedereen die mee gaat een actieve houding en ook een goede gezondheid. Zowel fysiek als mentaal. Daarnaast zullen we met iedereen die mee wilt, vooraf in gesprek gaan om te kijken of de verwachtingen van beide kanten overeenkomen en om verdere details te bespreken, voordat we de boeking accepteren.

Maximale Belevenis
Hoewel we varen met een 10-persoons jacht, willen we uiteindelijk graag een crew van 6 personen aan boord. Dit vanwege het wachtschema, maar ook vanwege de ruimte aan boord onderweg. Want hoewel Pepe een van de meest comfortabele boten is die je je kunt wensen, is dit toch echt heel anders als je een keer de hele nacht aan de wind aan het varen bent en dan moet zien te slapen. Vandaar dat we ervoor kiezen om niet alle cabines maximaal te vullen, maar in plaats daarvan voor iedereen de maximale belevenis willen creëren.

Dit betekent dus dat er 4 plekken te boeken zijn aan boord, naast de twee schippers die vanuit ons meegaan.

Verder zal deze trip beschikbaar komen voor zowel Portokali als onze zeilschool-tak: de Aegean Sailing School. Er is dus een kans dat het een internationaal gezelschap wordt, aangezien we vanuit de zeilschool gasten hebben van over de hele wereld. Ook met hen zullen we uiteraard vooraf goed in gesprek gaan, zodat we een fijne, gezellige en kundige crew kunnen samenstellen!

Kosten

De prijs om mee te gaan op deze tocht is €900 per week. Dit is dan inclusief een gedeelde cabine aan boord, alle kosten van de boot (diesel, onderdelen, havengelden, etc.), boodschappen voor al het eten en drinken onderweg en twee ervaren schippers aan boord. Alleen de kosten voor diners en uitjes aan land zijn voor jezelf, maar verder is dit dus een echte ‘all-inclusive reis’. Alleen dan net iets avontuurlijker dan de meeste andere… 😉

Bij wie stap ik straks aan boord?

Bij Olivier van Holthoon! Deze jongen vaart inmiddels al zo’n 5 jaar bij ons, waarvan nu 3 jaar full time. Je zult Olivier wellicht al eens zijn tegengekomen op onze base op Aegina, of het vaargebied daaromheen. Daar vaart hij namelijk elk jaar van februari tot en met november, met komende winter dus ook nog een mooie wintertrip erachteraan!

Olivier is naast een hele goede en gezellige schipper, ook onze hoogst gekwalificeerde instructeur bij de zeilschool. Hij is namelijk officieel een RYA Yachtmaster Instructor. Dat houdt in dat hij alle cursussen tot en met een Yachtmaster mag geven. Je zult dus ook zeker erg veel kunnen leren van hem tijdens deze reis.

Naast zeilen en lesgeven, is Olivier ook een ster in de keuken en weet hij van de meest random ingrediënten (erg handig tijdens een overtocht) de meest lekkere creaties op tafel te toveren. Je moet niet gek opkijken als Olivier midden in de nacht ineens met falafel wraps naar boven komt, met versgemaakte baba ganoush. Geloof me, daar ben je op zo’n moment erg blij mee.

En ook als er onverhoopt iets kapot gaat onderweg, heeft Olivier veel technische kennis om hier goed mee om te kunnen gaan. Doordat hij namelijk altijd vanuit onze eigen base vaart, is hij daar in de weekenden ook veel betrokken bij het onderhoud en reparaties van onze jachten.

Kortom je bent in goede handen! Naast Olivier, zal er nog een andere co-schipper vanuit Portokali meegaan.

 

Ik wil mee!

Lijkt jou het prachtig om dit avontuur aan te gaan? Stuur ons dan vooral even een mailtje, dan plannen we graag een tijdstip met je in om met elkaar in gesprek te gaan!

Ga met ons op zeilvakantie!
Grenzeloos genieten, zonder zorgen.

Dat wil ik!