menu

Aanleggen op mooringline

In Kroatië (en meer Mediterraanse landen) heb je te maken met havens waar je aanlegt met een mooringline. Een erg fijn systeem, maar je moet wel even goed snappen hoe het werkt…  Maar na het lezen van dit artikel zul ook jij fan zijn van deze manier van aanleggen!

Maar allereerst: wat is een mooringline? Een mooringline is een lijn die gefaciliteerd is door de haven. Deze ligt vanaf de rand van de kade, onderwater naar een groot betonnen blok waar de lijn aan bevestigd is. Dit is als het ware een gefixeerd anker, dat jij als passant kunt gebruiken om de neus van je jacht aan vast te leggen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

 

Aanleggen

Om aan te leggen op een plek met een mooringline, kom je achteruit aanvaren. Je gooit je heklijnen naar de kade en zorgt dat deze vastliggen. Tegelijkertijd pak je het uiteinde van de mooringline op, die aan de rand van de kade hangt. Het makkelijkst is om dit te doen met een pikhaak. Deze lijn neem je mee naar de voorkant van je jacht en je trekt hem zo strak mogelijk, in de richting van het uiteinde dat onderwater aan het betonblok vastzit. Zodra deze lijn onder spanning staat (zie het als je anker straktrekken), zullen ook je heklijnen onder spanning komen. Nu lig je in principe goed: één lijn vanaf de boeg naar het betonblok onderwater, en twee heklijnen naar de kade. Net als bij het aanleggen op anker, alleen fungeert hier het betonblok dat al klaarligt als je anker.

Haven in Griekenland
Saronische Golf

Pro-tips

  • Als je tijdens het straktrekken van de mooringline merkt dat je jacht te dicht naar de kade drijft, kun je de motor in z’n vooruit zetten. Je heklijnen liggen immers al vast, dus je zult niet meer wegvaren. Kijk hierbij wel heel goed uit dat het eerste stukje van de mooringline niet in je schroef terecht komt.
  • Als je moeite hebt om de mooringline strak genoeg te krijgen met het aantrekken op de hand, kun je ervoor kiezen om je heklijnen een paar meter te vieren. Hierdoor komt de boot een stukje naar voren en kun je een stuk extra mooringline binnenhalen. Als deze vervolgens vast ligt op de boeg, kun je met je motor de boot weer naar achteren trekken, waardoor alle lijnen op spanning komen.

Wegvaren van een mooringline

Om weg te varen van een plek met mooringline start je uiteraard eerst de motor. Als je wind van voren hebt zul je de motor alvast een beetje in z’n vooruit moeten zetten (check altijd of er geen lijnen in het water hangen die in je schroef kunnen komen), zodat je niet achteruit tegen de kade aan waait wanneer je de mooringline losmaakt. Om deze los te maken, is het het makkelijkst om je heklijnen een beetje te vieren. Hierdoor komt de spanning een beetje van de mooringline af en zal deze makkelijker los te maken zijn. De mooringline kun je gewoon in het water laten vallen en hoef je verder niks mee te doen. Vervolgens wacht je tot de mooringline ver genoeg gezonken is, zodat je eroverheen kunt varen zonder dat hij in je schroef komt. Het is handig om hier af te spreken dat degene die voorop de mooringline losmaakt, een teken geeft aan de schipper wanneer de lijn diep genoeg gezonken is.

Lefkas zeilen

Ga met ons op zeilvakantie!
Grenzeloos genieten, zonder zorgen.

Dat wil ik!