menu

Rondje Evia (Special!)

Unieke drieweekse route. Meer wind, langere afstanden tussen de eilanden, met als beloning de meest prachtige plekken. Gemiddelde dagafstand 20-35NM. Geschikt voor ervaren zeilers.

Onvergetelijke reis door de Sporaden & Cycladen

De Sporaden en Cycladen eilanden zijn een prachtig vaargebied! Deze zomer varen we hier een drieweeks(!) flottielje. We vertrekken vanuit Lavrion (vlakbij vliegveld Athene) en varen dan een rondje om Evia, het op één na grootste eiland van Griekenland.

Ben je benieuwd hoe zo’n flottielje zeilvakantie met Portokali eruit kan zien? Lees dan vooral even de voorbeeldroute hieronder voor een leuke sfeerimpressie. Let er wel op dat dit slechts een voorbeeldroute is, puur om een idee te geven. We hebben de routes van onze flottieljes nooit vast staan, zodat we ons optimaal aan kunnen passen aan de wind en de wensen van de groep. Zo is elke flottieljereis met Portokali anders en is het ook prima mogelijk om meerdere keren met hetzelfde flottielje mee te gaan en toch steeds andere plekjes te ontdekken. Er is immers zo veel moois… Dat past nooit allemaal in één vakantie!

Voorbeeldroute Cycladen flottielje - 3 weken

Zaterdag 24 juli Check-in en eerste briefing

Vandaag is de aankomstdag voor iedereen die deze prachtige route gaat varen. Dat betekent dat we vandaag ons nieuwe thuis in ontvangst nemen en de eigenaar ons tijdens de check-in alles over het jacht vertelt dat we dienen te weten voor een plezierige vakantie. Daarna kennismaken met de rest van de groep en de eerste briefing van de flottieljeleiding over wat we allemaal kunnen verwachten. Morgen is de grote dag…

Lavrion – Ormos Makropoulo 13 Nm

Trossen los! Vandaag een redelijk kort stukje zeilen, om lekker in te komen. Alle tijd om het jacht te leren kennen, dingen uit te proberen en weer op elkaar ingespeeld te raken. De eerste bestemming is een grote baai, omgeven door hoge groene heuvels. Met enkele mooie witte zandstranden, geeft dit meteen een vakantiegevoel. ‘s Avonds eten we dan ook aan het strand in een taverna met heerlijke verse vis.

Ormos Makroloulo – Panagia (Evia) 25 Nm

Het eerste eiland van de tocht. En wat voor een. Evia is na Kreta het grootste eiland van Griekenland en is met een brug aan het vasteland van Griekenland verbonden. Deze brug zullen we later in de week passeren. Evia is een heuvelachtig en bosrijk eiland met het hoogste punt op maar liefst 1743m. In de winter kan hier dan ook prima geskied worden. Nu gelukkig niet, vandaag plonzen we zo van onze boot het bijna 30 graden warme zeewater in.

De route gaat verder onder de boekingsmodule…

Zeilvakantie in de Cycladen

Flottieljes zoeken & offerte aanvragen

Vind hier jouw ideale flottielje en vraag meteen online een vrijblijvende offerte aan. Geef in 3 stappen je voorkeuren op en vervolgens komen wij binnen 24 uur bij je terug met een offerte op maat, voor een heerlijke zeilvakantie. Een verhuurweek loopt altijd van zaterdag tot zaterdag.

stap 1 - type zeilvakantie Flottielje zeilen Meezeilen Zeiljacht huren
stap 2 - bestemming

Kies een type zeilvakantie

Aan het laden...

Griekenland Kroatië
stap 3 - route

Kies een bestemming

Aan het laden...

Flottielje zeilen Cycladen (vervolg)

Panagia – Eretria 20 Nm

Vanuit Panagia zetten we nu koers op Eretria. We varen nu een soort binnenzee op, tussen het eiland Evia en het vasteland van Griekenland. Eigenlijk bijna een soort langgerekt meer. Heerlijk rustig vaarwater dus, met nauwelijks golven, maar prima wind. Eretria is een van de meer toeristische plekken op het eiland Evia, met een rijke voorraad aan barretjes, winkeltjes, terrasjes en restaurants. Die laatste allemaal bulkend van de verse vis die de vele vissers hier elke dag aanleveren.

Eretria – Chalkida 13 Nm + om 00.00uur door de brug)

Daar is hij dan: de brug die al eerder voorbij was gekomen in ons verhaal. Eerst varen we onder een brug door die zo hoog is, dat hij niet eens voor ons open hoeft. Maar even later is daar weer een brug die wél open moet om ons er door te laten. Dat doet hij één keer per dag om 00.00 uur en is een hele happening. Veel inwoners komen even kijken en eigenlijk komt het hele dorp tijdelijk stil te liggen wanneer de brug open gaat. Ook kan er een flinke stroming van 2-4 knopen ontstaan, waardoor het best een uitdaging is om hier netjes doorheen te varen. Nog even geen biertjes tijdens het avondeten dus… Eenmaal aan de andere kant, leggen we aan in de hoofdstad van Evia: Chalkida.

Chalkida – Loutra Adipsou 35 Nm

Vandaag een lekker stuk zeilen over de volgende ‘binnenzee’. Qua grootte een beetje vergelijkbaar met ons IJsselmeer. We zitten namelijk nog steeds onder het eiland Evia en boven het vasteland van Griekenland. Eenmaal in Loutra Adipsou zijn we dan eindelijk bijna bij de punt van Evia, waar we de bocht om kunnen. Op sommige plekken rond dit stadje stroomt er aan de kust warm water van de rotsen de zee in. Dit komt uit natuurlijke warmwaterbronnen en wordt door veel mensen beschouwd als water met helende werkingen.

flottielje vlot
Onder zeil

Loutra – Orei 26 Nm

Orei is een charmant haventje waar de taverna’s letterlijk op de kade staan. Eigenlijk zit alles wat je nodig hebt binnen één minuut loopafstand van je jacht. Zowel de bakker, een supermarkt en een mooi zandstrand bevinden zich meteen naast de kade. Toch zin om iets verder te lopen? Dan zit er gelukkig op zo’n 15 min lopen nóg een leuk dorpje met een mooi, lang zandstrand.

Orei – Platania 15 Nm

Na een aantal haventjes, is het nu tijd om eens vrij voor anker in een baai te overnachten. Platania ligt aan de overkant van Orei, op het laatste puntje vasteland dat we aandoen voordat we oversteken naar de Sporaden. Met de dinghy varen we ‘s avonds naar de kant om een hapje te eten en wederom staan de taverna’s ons al meteen op de kade met open armen op te wachten. Heel veel gastvrijer dan in Griekenland, wordt het niet…

Platania – Skiathos 12 Nm

Na precies een week komen we aan in Skiathos, het eerste eiland van de Sporaden. Hier is een kleine jachthaven, die vol met jachten ligt. De kade is er druk, maar dat is niet voor niks. Je kan er heerlijk eten en dat is ook precies wat wij gaan doen. Eenmaal voldaan, lopen we terug naar ons jacht besluiten we om met een buurboot nog een afzakkertje te nemen op het achterdek. Het is immers vakantie…

Skiathos – Skopelos 15 Nm

Vandaag varen we via een wereldberoemd plekje. Namelijk het kerkje van de film Mama Mia. Bij rustig weer, kun je hier voor anker gaan en omhoog klimmen naar het kerkje. Skopelos is een grote stad met leuke, bruisende boulevard en talloze restaurants en winkels. Goede afwisseling voor de kleine vissersdorpjes en verlaten baaitjes.

Skopelos – Kyra Panagia 23 Nm

Na een nacht in de haven van Skopelos, wordt besloten om de volgende nacht in een baai door te brengen. Op het eiland Kyria Panagia gaan we naar de baai Panormitis. Dit is in één woord prachtig. Deze baai ligt zo afgelegen dat er zelfs geen telefoonbereik meer is. Over rust gesproken… Met het idee alleen op de wereld te zijn, vallen we onder de sterrenhemel in slaap op het dek.

Kyra Panagia – Alonissos 19 Nm

Alonissos is een eiland met eindeloos veel mooie baaitjes met kleine strandjes. Hier maken we dan ook dankbaar gebruik van. Voordat we in de haven van Alonissos aanleggen, hebben we in drie baaien ons anker uitgegooid en een duik genomen. De een nog mooier dan de andere…

Zonsondergang aan boord
Voor anker

Alonissos – Skyros 36 Nm

Vandaag een lekker stuk varen, dus we vertrekken op tijd, meteen na de briefing. Gelukkig waait het goed, dus kunnen we het hele stuk in een kleine 6 uur varen. Skyros is een eiland dat veel weg heeft van een Cycladen eiland: witte huisjes, een Chora (centrum) op het hoogste punt en een zeer goed georganiseerde haven.

Skyros – Kimi (Evia) 23 Nm

Kimi is een historische stad. De inwoners van kimi waren de eerste Grieken die kolonies buiten Griekenland stichtten. Zo hebben ze onder andere het Italiaanse Napoli (Nea Poli = nieuwe stad) gesticht. Toch is het haventje relatief klein en rustig. De echte stad ligt namelijk 250 meter hoger op wat vaak ‘het balkon van de Egeïsche Zee’ wordt genoemd. Zeker de moeite waard om daar even van het uitzicht te gaan genieten.

Kimi – Batsi (Andros) 57 Nm

Tijd voor een grote oversteek! De briefing hebben we de avond van te voren al gedaan, zodat we vandaag lekker vroeg kunnen vertrekken. Zodra de zon opkomt, gaan de trossen los. Prachtig om al midden op het water te zitten terwijl de meeste mensen nog liggen te slapen. Met de heersende noorderwind in dit gebied, is het een perfecte ruime koers naar beneden varen. Surfend over de golven breken we het ene snelheidsrecord na de andere. Dit is pas echt zeezeilen!

Batsi – Tinos 28 Nm

Van Batsi varen we door naar Tinos. Dit is de hele weg hogerwal zeilen met ruime wind. Heerlijk. Flink snelheid maken, terwijl je nauwelijks het gevoel hebt dat je vaart. Eenmaal in de haven van Tinos, lijkt het altijd heel hard te waaien. Het zal niet de eerste keer zijn dat het in de haven 15 knopen harder waait dan op zee. Gelukkig is de haven hier heel ruim en liggen alle boten met de lijnen in de wind. Een echte aanrader is om hier een wandeling langs de kust te maken terwijl de zon onder gaat.

Tinos – Mykonos 8 Nm

Een klein stukje varen vandaag, zodat we op tijd in Mykonos kunnen zijn. Mykonos wordt ook wel het Ibiza van griekenland genoemd en dat is niet voor niks. Alle celebrities zijn hier wel een keer geweest, en daar is dit eiland ook helemaal op ingericht. Mooi verzorgde straten, stijlvolle winkels, culinaire restaurants en ongekende feesten. En het één nog fotogenieker dan het andere… Geen betere plek te bedenken om bij te komen van al dat zeilen de afgelopen dagen.

Mykonos – Ermoupolis (Syros) 18 Nm

Van de kleine, witte steegjes op Mykonos, gaan we nu naar de grote marmeren pleinen van Ermoupolis. Het gemeentehuis van deze stad zou niet misstaan als koninklijk paleis. De haven bestaat uit een lange kade waarachter de stad zich over de berg verspreidt. De stad doet een beetje Italiaans aan, door het vele marmer en grote pleinen overal. Niet vergelijkbaar met de rest van de cycladen. Ook het eten is hier van uitzonderlijke kwaliteit. Het diner van deze avond gaat de boeken in als het beste tot nu toe.

Flottielje in baai Sporaden
Briefing op de rotsen - flottielje portokali

Syros – Loutra (Kythnos) 30 Nm

Na twee stadjes is het nu weer tijd voor wat kleinschaligheid. Een mooi stuk halve wind zeilen en aankomen in een klein, typisch cycladen dorpje. Loutra staat bekend om zijn warmwaterbron. Op het strandje naast de haven komt een stroompje water uit, dat even verderop uit de grond omhoog komt. De dorpsbewoners hebben op het strand met grote stenen een soort natuurlijke hottub gebouwd en er is geen betere plek om na een mooie zeiltocht een ankerbiertje te nuttigen. Of twee. Even later eten we met onze voeten in het zand en met uitzicht op onze jachten heerlijke verse vis.

Kythnos – Kea 21 Nm

Kea is het eerste bewoonde eiland dat je tegenkomt wanneer je van het vasteland naar de Cycladen vaart, en dus het laatste eiland dat wij aandoen voordat we weer aanmeren in Lavrion. De plek waar wij aanleggen (Vourkari) heeft wederom een prachtige zonsondergang in petto. Vanaf het voordek van ons jacht zitten we in stilte te genieten terwijl we alle avonturen van de afgelopen drie weken nog eens laten passeren. Wát een mooie tocht. Gelukkig is het nog niet voorbij en mogen we morgen nog een dagje.

Kea – Lavrion 11 Nm

De laatste dag doen we lekker rustig aan. We hoeven nog maar een klein stukje te zeilen, dus we kunnen nog even lekker genieten. Na de briefing beginnen we met een mooie wandeling en aan het eind van de ochtend vertrekken we om even later alweer ons anker te laten zakken in een mooie baai om de hoek. Er gaat toch niks boven lunchen in je eigen drijvende huisje in een prachtig blauwe baai. Na een laatste duik besluiten we koers richting Lavrion te zetten. De allerlaatste mijlen van deze prachtige reis zijn een feit…

Let op, in dit gebied en tijdens dit jaargetijde moet rekening gehouden worden met de kans op een Meltemi. Dit is een harde (8bft is geen uitzondering) wind, die soms enkele dagen onafgebroken kan waaien. Het kan dus voorkomen dat het nodig is om een dag ‘verwaaid’ te blijven liggen, waardoor de afstanden van andere dagen langer worden. Daarom hebben we er ook voor gekozen om dit een drieweekse route te maken, zodat er meer ruimte is voor speling.

Gerelateerde routes

Aegina - Samos (one-way)

Duur: 1 week

Unieke one-way van Aegina naar Samos, dwars door de Cycladen. Gemiddelde dagafstand 30-40NM. Geschikt voor zeilers van elk niveau (die vooral ook van het zeilgedeelte houden!)

Meer info

Ga met ons op zeilvakantie!
Grenzeloos genieten, zonder zorgen.

Dat wil ik!