menu

Samos (Nieuw!)

Ontdek de Dodecanesos in het naseizoen. Het is hier nog een paar maanden langer zomer dan in de rest van Griekenland! Vaar vanuit Samos en verken authentiek Griekenland. Gemiddelde dagafstand 15-25NM. Geschikt voor zeilers van elk niveau.

Flottielje Dodecanesos Samos

Hieronder lees je een reisverslag dat we hebben ontvangen van een van onze eerdere gasten. In plaats van een voorbeeldroute die door ons wordt geschreven, lees je hier dus de ervaringen van iemand die deze reis echt al een keer gemaakt heeft. Inclusief (de meeste) foto’s!

Let op, elke week is anders! Dit verslag is van een éénweekse route, zodat je een leuk idee krijgt van de sfeer en het gebied, maar de route staat nooit vast. Ook kun je ervoor kiezen om twee weken mee te gaan en dan zie je dus nóg meer mooie bestemmingen!

De route die we hebben gevaren - 1 week

Pythagorion – Marathokampos: 15 NM

Marathokampos – Fournoi: 15 NM

Fournoi – Pathmos: 24 NM

Pathmos – Agatonisi: 22 Nm

Agatonisi – Lipsi: 18 Nm

Lipsi – Pythagorion: 29 Nm

 

Het verslag begint hieronder, onder de boekingsmodule.

Zeilvakantie-Kos-Dodecanesos

Flottieljes zoeken & offerte aanvragen

Vind hier jouw ideale flottielje en vraag meteen online een vrijblijvende offerte aan. Geef in 3 stappen je voorkeuren op en vervolgens komen wij binnen 24 uur bij je terug met een offerte op maat, voor een heerlijke zeilvakantie. Een verhuurweek loopt altijd van zaterdag tot zaterdag.

stap 1 - type zeilvakantie Flottielje zeilen Meezeilen Zeiljacht huren
stap 2 - bestemming

Kies een type zeilvakantie

Aan het laden...

Griekenland Kroatië
stap 3 - route

Kies een bestemming

Aan het laden...

Reisverslag zeilvakantie Samos

Trossen los!

Op de vertrekdag ligt het jacht klaar in Pythagorion. Het levendige stadje dat heel dichtbij de luchthaven ligt en zijn naam dankt aan Pythagoras – de beroemde filosoof en wiskundige. Na een soepel verlopen aankomstdag en een gezellig diner met de mede flottieljezeilers, is het tijd voor de eerste nacht op de boot: dat is altijd weer een feest!

Na de briefing weten we dat we vandaag naar Marathokampos gaan. Een ander dorpje op Samos. We varen langs de kust van Samos naar het westen. We gaan even voor anker bij een prachtig klein onbewoond eilandje voor de lunch, en we zeilen door langs het imposante Samos. Al die kleine bergdorpjes die je ziet vanaf het water, Samos ziet er heel erg authentiek uit! Geen hoogbouw of overvolle kustplaatsje langs de kust. Samos straalt echt rust uit.

Aangekomen in Marathokampos ligt de havenmeester al te wachten met z’n bootje om ons naar onze plek te wijzen. We worden bediend met twee mooringlines en ook de kade ligt er netjes bij. Wat is dit, voor Griekse begrippen, goed geregeld! Het dorpje is verder heel klein en heeft precies alles wat je nodig hebt; een bakker, supermarkt, restaurantje en een strandje! Het is heerlijk vakantie vieren hier.

De volgende dag gaan we naar Fournoi. Een grote verfspat op de kaart als je het mij vraagt. Een van de medeflottielje gasten zag er een kreeft in. Er zijn in ieder geval tal van baaien en mooie inhammen. We vertrekken op tijd uit Marathokampos en varen richting Fournoi om daar voor lunch een van de mooie baaien op te zoeken. Na de hele middag lekker zwemmen en een boek lezen komen we aan in de haven van Fournoi. Een nieuwe haven waar meer dan voldoende plek is voor iedereen. Het dorpje is heel erg schattig met een mooi dorpsplein. Zoals vaker op dit soort kleine plekjes is de haven echt het kloppend hart van de gemeenschap.

Vandaag gaan we naar Pathmos, we vertrekken op tijd want in de middag willen we graag het grote klooster boven op de berg bezoeken. Na te zijn aangekomen in de grote haven huren we scooters en gaan we omhoog naar de Chora (vaak het oudste bewoonde deel van het eiland) en bezoeken we het klooster. Heel erg indrukwekkend! In de avond eten we midden in het dorpje en gaan de jongelui nog even op stap als wij weer lekker ons bed opzoeken.

De komende twee dagen is er wat meer wind voorspeld en duiken we een klein beetje de luwte in richting Agatonisi. Het eerste stuk hebben we 25 knopen in de baai van pathmos, en we racen tegen de andere jachten uit het flottielje! Iedereen is druk bezig om een rif (of 2!) te zetten, de juiste koers te sturen en je ziet bij iedereen veel bedrijvigheid aan boord. Niemand wil als laatste de baai uit zijn:). Het is prachtig zeilen aangezien er geen golven zijn en de wind heel constant is. Zodra we de baai uit zijn komt er iets meer golfslag, maar we weten dat het steeds minder wordt (als we in de luwte van Samos komen qua golven) en het is een prachtig lange dag zeilen naar Agatonisi.

Bij Agatonisi is de wind inderdaad een stukje minder en we zeilen het laatste stukje met een mooie 12 knopen nog richting het piepkleine eilandje. De flottieljebegeleiding staat al te zwaaien naar ons en we mogen langszij aanleggen. Het is even puzzelen om iedereen erin te krijgen, maar we liggen er uiteindelijk prachtig bij. Dit is een typisch klein plekje waar je even helemaal niks hoeft. Sommigen gaan een wandeling de berg op doen, de jongste kinderen gaan lekker voetballen en op sommige jachten wordt heerlijk samen geborreld.

De volgende dag vertrekken we wat later. De wind gaat in de loop van de dag een beetje liggen en hoewel wij daar hier niet zoveel van merken, zien we op de windkaarten van Windy dat het meer naar het westen wel degelijk nog hard waait.

Na een rustige ochtend en de buitenste jachten die vertrekken zijn wij ook aan de beurt. Met een beetje klamme handjes gaan we vertrekken. Zou het inderdaad buiten al wat rustiger zijn…? We hijsen het 2e rif uit voorzorg maar we merken al na een paar minuten dat dat echt te voorzichtig was. We varen nog heel even verder op het eerste rif maar dat gaat er al snel ook uit. Met steady 17-18 knopen varen we richting Lipsi dat we al gauw kunnen zien liggen. Naast de haven nog even een lekkere duik in een van de baaien en dan gaan we de haven in. Wat een heerlijke dag!

In Lipsi eten we fantastisch lekker en de locatie midden in het dorp is echt prachtig. Het is weer heel erg anders en goed verzorgd allemaal.

De volgende dag varen we weer terug naar Pythagorion, de thuishaven. Het is een mooie lange dag zeilen nog. Hoog aan de wind maar met steeds minder golven: hoe ik het graag heb!

Gelukkig is dit plekje zo leuk dat het nog niet gelijk voelt als het einde van de zeilvakantie. We eten nog met z’n allen bij een restaurant aan de boulevard en in de avond belanden we met z’n allen in een barretje waar Hans de playlist mag bedienen. Alle muziek die we gedurende het flottielje met elkaar gedeeld hebben, komt voorbij en het wordt echt ‘ons’ feest. Wat een afsluiter!

We hebben de volgende ochtend nog een beetje prikogen als we het jacht verlaten maar gelukkig hebben we nog 5 dagen hier op het eiland. Ik ben erg benieuwd naar de rest van Samos! Maar eerst gaan we maar eens een nachtje wennen aan het slapen in een huis, in plaats van op ons fijne bootje met kabbelend water…

Gerelateerde routes

Samos tweeweekse (Nieuw!)

Duur: 2 weken

Vanuit Samos gaan we de gehele Dodecanesos ontdekken! Een prachtig en zeer gevarieerd vaargebied, met over het algemeen goede wind. Niet zo toeristisch en daardoor nog echt authentieke dorpjes en eilanden.

Meer info

Aegina - Samos (one-way)

Duur: 1 week

Unieke one-way van Aegina naar Samos, dwars door de Cycladen. Gemiddelde dagafstand 30-40NM. Geschikt voor zeilers van elk niveau (die vooral ook van het zeilgedeelte houden!)

Meer info

Kos (Zomerspecial!)

Duur: 2 weken

Tijdens deze zomervariant van het Kos flottielje, varen we twee weken lang door de Dodekanesos. Een prachtige eilandengroep in het oosten van Griekenland. Geschikt voor de iets meer ervaren zeiler.

Meer info

Ga met ons op zeilvakantie!
Grenzeloos genieten, zonder zorgen.

Dat wil ik!