menu

Cycladen

De klassieke witte huisjes met blauwe daken, bekend van de ansichtkaarten uit Griekenland. Hier vind je ze op elk eiland!

Cycladen

De Cycladen is een eilandengroep die tussen Turkije en Griekenland in ligt in de Egeïsche Zee. De naam ‘Cycladen’ komt voort uit de cirkel die ze vormen rond het heilige eiland Delos – misschien wel het grootste heiligdom uit de Griekse oudheid.

Het gebied is nu vooral bekend vanwege de echt Griekse uitstraling: de witte huisjes met blauwe daken en kozijnen, ronde koepelkerkjes en de eindeloze smalle straatjes. Met daarboven natuurlijk de altijd strak blauwe lucht. Een werkelijk prachtig gebied, maar niet erg geschikt voor de onervaren zeiler. Het gebied is redelijk groot en de afstanden liggen per dag gemiddeld rond de 25-35 zeemijl.

Cycladen

Zeilen in de Cycladen

De heersende wind is in de zomermaanden noordoost. In de hoogseizoen maanden (juli en augustus) is er de grootste kans op een Meltemi. Dit is een harde wind (7-8bft) die gemakkelijk drie dagen onafgebroken kan blijven staan. Door de open ligging van het gebied, kunnen de golven hier dan ook flink opbouwen. Houd dus altijd goed de weerberichten in de gaten en zorg dat je altijd uitwijkmogelijkheden hebt. Ook aan de lijzijde van een eiland kan het vaak nog hard waaien door de valwinden. Zorg dus dat je hier op voorbereid bent, want er komen regelmatig windstoten van boven de 40kts voor. Met een ervaren crew is het echter een prachtig zeilgebied waar je waarschijnlijk maar weinig op de motor hoeft te varen.

Wanneer je gaat zeilen op de Cycladen, is het belangrijk extra goed over de route na te denken van te voren. Houd goed in de gaten of en wanneer een Meltemi wordt voorspeld. Het is niet fijn om de laatste paar dagen tegen 7bft in terug te moeten varen, om weer op tijd in de starthaven te komen. Het belangrijkste met de heersende noordoosten wind, is om ‘hoogte’ te houden en dus niet te ver naar het zuiden af te zakken. Mocht je van te voren advies willen bij het bepalen van een mogelijke route, dan kunnen we daar altijd mee helpen.

De meeste havens in de Cycladen zijn geprivatiseerd. Dit betekent dat ze wat duurder zijn dan bijvoorbeeld de havens in de Saronische Golf, maar dat je er ook een beter georganiseerde haven voor terug krijgt. Voor de meeste havens betaal je tussen de 5 en 15 euro en dit is dan vaak inclusief water en stroom.

Zeilen in de Cycladen

Flottieljes zoeken & offerte aanvragen

Vind hier jouw ideale flottielje en vraag meteen online een vrijblijvende offerte aan. Geef in 3 stappen je voorkeuren op en vervolgens komen wij binnen 24 uur bij je terug met een offerte op maat, voor een heerlijke zeilvakantie. Een verhuurweek loopt altijd van zaterdag tot zaterdag.

stap 1 - type zeilvakantie Flottielje zeilen Meezeilen Zeiljacht huren
stap 2 - bestemming

Kies een type zeilvakantie

Aan het laden...

Griekenland Kroatië
stap 3 - route

Kies een bestemming

Aan het laden...

Routes

Aegina - Samos (one-way)

Duur: 1 week

Unieke one-way van Aegina naar Samos, dwars door de Cycladen. Gemiddelde dagafstand 30-40NM. Geschikt voor zeilers van elk niveau (die vooral ook van het zeilgedeelte houden!)

Meer info

Rondje Evia (Special!)

Duur: 3 weken

Unieke drieweekse route. Meer wind, langere afstanden tussen de eilanden, met als beloning de meest prachtige plekken. Gemiddelde dagafstand 20-35NM. Geschikt voor ervaren zeilers.

Meer info

Ga met ons op zeilvakantie!
Grenzeloos genieten, zonder zorgen.

Dat wil ik!